Verbranden & bescherming in de zon; de feiten en fabels op een rij

Gelukzaligheid, vrolijke mensen, BBQ’s, gezelligheid, festivals, waterspetteren en vakantiegevoel; een kleine greep uit mijn gevoel als de zomer opkomende is en de zon haar warmte af begint te geven. U herkent dit gevoel vast wel! Ondanks dat de zon gezond voor ons is, we krijgen extra vitamine D als de zon gaat schijnen, zit er ook een keerzijde aan die heerlijke stralen. Maar wat zijn nou precies de feiten en fabels? Hieronder hebben wij er een aantal opgesomd, met tevens een oplossing of advies. Lees deze blog dus goed door, zodat je de zomer van je leven gaat beleven!

Verbranden in de zon beschadigt de huid blijvend

Feit: Elke keer als je huid verbrand, raken je huidcellen beschadigd door de UV-straling. Op korte termijn kan dit nog niet heel veel kwaad, maar op langere termijn kan dit huidkanker als gevolg hebben.

Advies: Smeer jezelf in met zonnebrandolie of crème.

Bij kinderen komt de beschadiging harder aan dan bij volwassenen.

Feit: De huidcellen van kinderen zijn extra kwetsbaar. Daar komt bij dat kinderen nog in de groei zijn. Dit houdt in dat de celverdeling zo snel gaat dat er soms te weinig tijd is om alle beschadigde huidcellen te herstellen voordat die zich weer gaan verdelen. De beschadiging is niet aan de buitenkant zichtbaar, aangezien deze diep in de huid verstopt zitten. Hoe vaker een kind verbrand, des te meer littekens deze met zich mee zal dragen. En hoe meer littekens, hoe groter de kans dat zij op latere leeftijd huidkanker krijgen.

Advies: Smeer je kind altijd in, ook als de zon niet heel hard schijnt. Hierdoor zal je kind minimale littekens oplopen.

Bij schaduw of bewolking hoef je niet te smeren

zonnebescherming zonneschermFabel: Schaduw of bewolking beperkt enkel de schadelijke invloed van UV- straling, maar neemt deze niet helemaal weg. Hoe sterker de zonkracht, hoe meer UV- straling de aarde bereikt. De schaduw biedt dan alleen verkoeling, maar geen bescherming.

Advies: Smeer je gewoon in, dit hoeft niet met een hoge beschermingsfactor.

Verbranden heeft niets te maken de warmte van de zon

Feit: Verbranding heeft te maken met de sterkte van de UV- straling die de aardig bereikt.De zonkracht wordt uitgedrukt op een schaal van 0 tot en met 10. Vanaf zonkracht 7 wordt er gesproken van een sterke zonkracht en is de kans op zonverbranding het grootst. Dus; hoe groter de zonkracht, hoe meer UV- straling de aarde bereikt en hoe minder bescherming bewolking en schaduw bieden.

Advies: Blijf je goed beschermen met insmeermiddel. Hoe groter de zonkracht, des te sterker moet je insmeermiddel zijn.

Met een hoge beschermingsfactor is het onnodig om elke 2 uur te smeren

Fabel: Een hogere beschermingsfactor zorgt ervoor dat er minder UV- straling doordringt tot je huid. Toch is het wel verstandig om elke 2 uur te blijven smeren. Een deel van de zonnebrand gaat er af door zweten, wrijving door het dragen van kleding of door je af te drogen.

Advies: Blijf je om de 2 uur insmeren met zonnebrandcrème.

De zonweringen van A. van der Molen

We zitten er graag in, maar soms hebben we er last van. Geen nood, dat kan verholpen worden. U kunt bij A. van der Molen zonweringen terecht voor onder anderen:

Contactformulier